luni, 11 decembrie 2017

RAL



RAL reprezinta “standardul” de culoare utilizat în Europa. Din 2013, pentru identificarea mai exacta, fiecare culoare din paletarul RAL are o holograma proprie.
 In anul 1927 “Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung” (“Comisia Imperiala pentru Stabilirea Termenilor si Asigurarea Calitaţii” din Germania) au definit prima colectie a culorilor RAL denumita RAL 840 si compusa din 40 de culori. In anul 1930 s-a definit structura codului RAL compusa din 4 cifre,prima cifra reprezentand culoarea de baza. In anul 1960 li s-au asociat culorilor nume pentru a evita confuzia intre acestea.
Culorile RAL sunt clasificate in functie de nuanta, luminozitatea si intensitatea culorii de baza.
Asezarea spatiala a sistemului RAL
Nuantele sunt organizate sub forma circulara iar pozitia fiecareia poate fi asociata unghiului pe care aceasta il face cu orizontala(de exemplu rosu este asociat unghiului de 0ᵒ,galben celui de 90ᵒ, albastru 270ᵒ etc.)
Luminozitatea culorilor este reprezentata printr-un ax ce trece prin mijlocul blocului de culori RAL, divizat in 100 de unitati, unde 0 reprezinta luminozitate inchisa=negru si creste spre partea superioara.
Intensitatea culorii porneste de la axul central al sistemului RAL si creste exteriorul acestuia.       
Iata cateva exemple ale culorilor RAL din jurul nostru:
Ral 3001- Signal red
RAL 6002- Leaf green

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu