luni, 4 decembrie 2017

Sistemul natural de culori (SNC)



        NCS afirmă că există șase percepții de culoare elementare ale viziunii umane - care ar putea coincide cu primarele psihologice - propuse de ipoteza opiniilor de culoare : alb , negru , roșu , galben , verde și albastru . Ultimele patru sunt numite și nuanțe unice . În NCS toate cele șase sunt definite ca culori elementare, qualia ireductibilă, fiecare dintre acestea fiind imposibil de definit în termenii celorlalte culori elementare. Toate celelalte culori experimentate sunt considerate percepții compozite, adică experiențe care pot fi definite în termeni de asemănare cu cele șase culori elementare. De exemplu, un roz saturat ar putea fi definit pe deplin prin asemănarea sa vizuală cu roșu, albastru, negru și alb.
Culorile din NCS sunt definite prin trei valori exprimate în procente , specificând gradul de negru (= similaritatea vizuală relativă cu culoarea elementară neagră), cromaticitatea (= similitudine vizuală relativă cu cea mai puternică și cea mai saturată culoare pe care o puteți gândi ) și nuanță (= similaritate față de două dintre culorile elementare cromatice roșii, galbene, verzi și albastre, exprimate în cel mult două procente). Nu se consideră că nuanța nu are o asemănare vizuală cu ambele nuanțe ale unei perechi de adversari; adică nu există "roșu verde" sau "galben". Negru și cromaticitate împreună se adaugă până la sau mai mică decât 100% - restul lor de la 100%, dacă este cazul, dă cantitatea de alb. Notațiile de culoare NCS complete pot fi, de asemenea, etichetate cu un S, ceea ce indică faptul că versiunea curentă a standardului de culoare NCS a fost utilizată pentru a specifica culoarea.
Două exemple de notație de culoare NCS - nuanțele galbene și albastre ale steagului suedez :
  • Galben - NCS 0580-Y10R (nuanță = 5% negru, 80% cromaticitate, nuanță = 90% galben + 10% roșu.
  • Albastru - NCS 4055-R95B (nuanță = 40% negru, 55% cromaticitate, nuanță = 5% roșu + 95% albastru.
NCS este reprezentată în nouă țări și este norma de referință pentru desemnarea culorilor în Suedia (din 1979), Norvegia (din 1984) și Spania (din 1994). Este, de asemenea, unul dintre standardele utilizate de Autoritatea Internațională pentru Culori , un editor de frunte al previziunilor de tendințe de culoare pentru designul interior și piețele textilelor.    Link!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu